Waarom?

Uitvoering Maatwerk maakt budget met de menselijk maat mogelijk. Snel, innovatief en zonder administratieve rompslomp. We willen kwetsbare mensen beter helpen en professionals meer ruimte geven. We gaan het anders doen, mensgerichter en effectiever. Meer maatwerk leveren. Maar hoe regel je dat? Het mooie is: nieuw beleid en ingewikkelde systemen zijn helemaal niet nodig. Met een relatief klein budget kunnen we veel leed en grote maatschappelijke kosten voorkomen.
Case:

Boot

Goedemorgen allemaal, de boot van mijn cliënt is weggesleept, wat mede zijn dak boven 't hoofd is. Het kost € 1.000 om de boot terug te krijgen. Dit kan in termijn betaald worden maar de eerste termijn moet deze weet al betaald worden. Kan het teambudget hier iets in betekenen? Het bedrag is €250. Ter aanvulling, door het 'redden' van de boot voorkomen we dat de cliënt door bureaucratie terugvalt in een slecht milieu. En we besparen we kosten voor nachtopvang.
Ik ga akkoord
Ik ben ook akkoord
Ik ga akkoord!!!
Top collega's, dank!

Zet hulpverleners in hun kracht

Amsterdam doet het al. Leiden, Hengelo en Utrecht ook. Zij stellen Mini-Maatwerkbudget ter beschikking. Ieder team mag daarvan maximaal 500 euro per huishouden uitgeven. Een voorwaarde is dat snel hulp nodig is en niet duidelijk of en welk budget beschikbaar is.

 

Uitvoering Maatwerk geeft hulpverleners zo de ruimte en het mandaat om maatwerk te bieden, om buiten de gebaande paden te treden. We sluiten aan bij de logica van de hulpverlener. Doen wat nodig is, met gezond verstand. Mensen met weinig geld lopen tegen veel problemen aan. Een inschrijving voor woningnet, een eigen bijdrage in de zorg of de aanschaf van een fiets om op het werk te komen; zij kunnen zich dat niet veroorloven. Het Mini-Maatwerkbudget voorkomt dat de meest kwetsbare doelgroepen van de regen in de drup belanden. Dat doen we door ‘financiële zorg in natura’ te bieden, we lossen problemen op, maar geven geen geld. Roodstand, beslagleggingen, bewindvoerders, schuldeisers of de belastingdienst kunnen daardoor geen roet in eten gooien.

500

Ieder team mag maximaal 500 euro per huishouden uitgeven. Een voorwaarde is dat snel hulp nodig is en niet duidelijk of en welk budget beschikbaar is

De kracht van Uitvoering Maatwerk is een ijzersterk verantwoordingsysteem dat elke accountant accepteert. De methodiek zorgt ervoor dat hulpverleners echt mandaat ervaren om te kunnen doen wat nodig is.

Verantwoord en leerzaam

De kracht van Uitvoering Maatwerk is een ijzersterk verantwoordingsysteem dat elke accountant accepteert. De methodiek zorgt ervoor dat hulpverleners echt mandaat ervaren om te kunnen doen wat nodig is. Doordat de achterkant zo goed is ingericht, kunnen we het vertrouwen helemaal aan de voorkant bij de hulpverlener en de cliënten leggen.

 

Teams beslissen samen over de inzet van het budget. Dat maakt creatief. En zorgt dat professionals maatwerkoplossingen voor problemen uitwisselen en samen leren. Die gezamenlijke beslissingen zijn de basis voor effectieve verantwoording van de besteding. Zonder veel bureaucratie. Zo leren teams samen hun cliënten steeds beter te helpen.

Samen

Teams beslissen samen over de inzet van het budget.